Nieuws door

De juridisch expert voor het intermediair

Berichten

Te laat geklaagd: adviseur gaat vrijuit

In deze zaak die aan de rechtbank Rotterdam is voorgelegd, speelt de vraag of de verzekerde zijn adviseur tijdig op de hoogte heeft gesteld van diens (mogelijke) tekortschieten in het naleven van de zorgplicht. De casus was als volgt.

Lees verder about Te laat geklaagd: adviseur gaat vrijuit

Geen dekking onder reisverzekering voor gemaakte medische kosten

X claimt kosten van operatie na skiongeval, die niet door zorgverzekeraar worden vergoed, op reisverzekering. Deze wijst claim echter af. De geschillencommissie oordeelt of dit terecht is.

Lees verder about Geen dekking onder reisverzekering voor gemaakte medische kosten

De aanspraak op dekking is verjaard

X heeft burengeschil in 2017 gemeld bij rechtsbijstandsverzekeraar, maar is vergeten de om de verjaringstermijn te stuiten. Het door X in 2022 ingediende verzoek tot het verlenen van rechtsbijstand wordt afgewezen. Hoe oordeelt de geschillencommissie?

Lees verder about De aanspraak op dekking is verjaard

Uitleg polisvoorwaarden: staat er echt wat er staat?

De relatie tussen een verzekeraar en de verzekeringnemer wordt beheerst door het polisblad en de van toepassing zijnde polisvoorwaarden. Doorgaans wordt er over de inhoud van de polisvoorwaarden tussen beide partijen niet onderhandeld. Als de verzekeraar nalaat om polisvoorwaarden duidelijk en begrijpelijk te formuleren, dan loopt hij het risico dat de rechter de onduidelijke of onbegrijpelijk polisvoorwaarde zelf gaat uitleggen.

Lees verder about Uitleg polisvoorwaarden: staat er echt wat er staat?

Moet tussenpersoon verzekeringnemer wijzen op alarmvereisten?

In deze zaak speelt onder meer de vraag of de tussenpersoon zijn klant moet wijzen op de inhoud van een op het polisblad van een autoverzekering afgedrukte alarmclausule en welke gevolgen voor de dekking het niet correct naleven van zo’n clausule kan hebben. De casus was als volgt.

Lees verder about Moet tussenpersoon verzekeringnemer wijzen op alarmvereisten?

Agenda

Polis Advocaten is regelmatig gastspreker op diverse bijeenkomsten. Hieronder een overzicht van de komende presentaties.

Lees verder about Agenda

Het fenomeen ‘eigen schuld’ en de zorgplicht van de tussenpersoon

De zorgplicht van de adviseur betekent ook dat hij moet nagaan of een klant een bedrijfshal in gebruik heeft genomen. Het hof is van oordeel dat de Rabobank X er van tijd tot tijd op had moeten attenderen dat wijzigingen ten aanzien van het gebruik van het bedrijfspand aan haar moesten worden doorgegeven. Volgens het hof diende de Rabobank daar ook actief naar te vragen.

Lees verder about Het fenomeen ‘eigen schuld’ en de zorgplicht van de tussenpersoon

Transparantie? Ten aanzien van de juiste zaken graag!

Adviseurs zijn over het algemeen hardwerkende professionals met hart voor de klant en een passie voor hun vak. Zij doen veel werk voor de klant, maar voor een groot gedeelte achter de schermen. Deze adviseurs doen zichzelf tekort als zij hun dienstverlening niet (meer) zichtbaar maken. Zeker als zij straks mogelijk verplicht worden om actief transparant te zijn over hun beloning. Want je kunt pas echt duidelijk maken aan je klant wat jouw dienstverlening kost, als hij ook beseft wat het oplevert.

Lees verder about Transparantie? Ten aanzien van de juiste zaken graag!

Heeft de tussenpersoon de klant voldoende gewaarschuwd?

In deze zaak die aan de rechtbank Oost-Brabant was voorgelegd, speelt onder meer de vraag of de tussenpersoon jegens diens klant tekort is geschoten in de zorgplicht vanwege het nalaten een waarschuwing te geven voor het voldoen aan één van de voorgeschreven beveiligingsvereisten bij het afsluiten van een autoverzekering. Volgens de rechtbank rust een waarschuwingsplicht over het activeren van het autovolgsysteem op de tussenpersoon. De casus was als volgt.

Lees verder about Heeft de tussenpersoon de klant voldoende gewaarschuwd?

Jurisprudentie zorgplicht: Is de tussenpersoon aansprakelijk voor de gevolgen van onderverzekering?

Bij het sluiten van een brandverzekering en tijdens de looptijd daarvan is van groot belang dat de juiste (herbouw)waarde van de opstallen wordt vastgesteld en dat deze op het polisblad terecht komt. De tussenpersoon van een (aspirant)verzekeringnemer speelt hierbij een belangrijke rol. In deze zaak die aan de rechtbank Rotterdam was voorgelegd, staat de vraag centraal of de adviseur jegens diens klant tekort is geschoten in de zorgplicht vanwege het nalaten een waardebepaling van het te verzekeren onroerend goed uit te doen voeren. De casus was als volgt.

Lees verder about Jurisprudentie zorgplicht: Is de tussenpersoon aansprakelijk voor de gevolgen van onderverzekering?

Beurspolis en premie: wat als onderbemiddelaar niet afdraagt aan makelaar?

Bij het onderbrengen van een verzekering op de beurs speelt de makelaar een centrale rol. Een rol die ook tot uitdrukking komt bij het incasseren van de premie. Het komt voor dat de makelaar niet rechtstreeks zakendoet met de verzekeringnemer, maar dat die wordt bijgestaan door een bemiddelaar. Het is niet ondenkbaar dat de verzekeringnemer geen zicht heeft op dergelijke partijen boven in de intermediaire distributieketen. Dat kan gevolgen hebben.

Lees verder about Beurspolis en premie: wat als onderbemiddelaar niet afdraagt aan makelaar?

Column Compliance: Waarom moeilijk doen?

Als compliance adviseur adviseer ik financieel dienstverleners over het inrichten van processen binnen hun organisatie. Of om door middel van een audit te controleren of ze werken volgens de wet- en regelgeving. En dan kom je soms aparte zaken tegen. Moeilijke constructies om zaken uit te sluiten, of zelfs te ontwijken. Of om zaken ingewikkelder te maken dan ze zijn. Waarom? Waarom moeilijk doen als het, veel makkelijker, goed kan?

Lees verder about Column Compliance: Waarom moeilijk doen?

Jurisprudentie zorgplicht: Is betaling van premie bevrijdend voldaan?

Het betalen van premie is één van de kernprestaties die een verzekeringsovereenkomst kenmerkt. Als betaling van de premie achterwege blijft, heeft een verzekeraar in beginsel het recht om dekking onder de polis aan haar wanbetalende contractspartij te ontzeggen. Maar wat als de premie ergens in de intermediaire distributieketen blijft hangen? Uit deze zaak die aan de rechtbank Rotterdam was voorgelegd, staat de vraag centraal of de openstaande premie in zo’n geval verrekend mag worden met de uit te keren schadepenningen.

Lees verder about Jurisprudentie zorgplicht: Is betaling van premie bevrijdend voldaan?

Jurisprudentie zorgplicht: Kan het ontbreken van polisdekking de adviseur worden verweten?

Van een tussenpersoon (adviseur) mag worden verwacht dat deze zich actief inspant om er voor te zorgen dat hij zijn klant er voor weet te behoeden om risico’s zoals brand onverzekerd te laten. Maar van de adviseur hoeft ook niet het onmogelijke te worden verwacht. Want als de klant zelf in woord en daad te kennen geeft bepaalde risico’s niet te willen verzekeren, dan ligt het voor de hand dat hij daarvan zelf de consequenties dient te dragen. Uit deze zaak die aan de rechtbank Den Haag was voorgelegd, staat de vraag centraal of de klant het ontbreken van een inventaris- en goederenverzekering aan diens adviseur kan tegenwerpen. De casus was als volgt.

Lees verder about Jurisprudentie zorgplicht: Kan het ontbreken van polisdekking de adviseur worden verweten?

Onze expertises

Wij stellen de bedrijfsvoering, de klant en het personeel van intermediairs centraal

Bedrijfsovername

  • Due Diligence Onderzoek (DDO)

  • Onderhandelen

  • Contracten opstellen

Geschillen

  • Dekkingsgeschillen

  • Aansprakelijkheidskwesties

  • Aandeelhoudersgeschillen

Financieel toezicht

  • Advies Wft / Bgfo

  • Vergunning

  • Beheerst beloningsbeleid

Contracten

  • Opstellen overeenkomsten

  • Beoordelen (polis) voorwaarden

  • Herschrijven voorwaarden op B1-niveau

  • Gespecialiseerd

    in de financiële branche

  • Advies en begeleiding

    bij aan- of verkoop van een assurantieportefeuille

  • Specifiek

    gericht op het intermediair

  • Klankbord en adviseur

    bij geschillen tussen diverse partijen

Polis Advocaten in

Wilt u meer weten of wilt u persoonlijk kennismaken?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

  • Adres

    Laan van Nieuw Oost-Indië 133C
    2593 BM Den Haag