23-05-2016

am:consult – bindend aansluiten bij KiFiD of niet?

Christian Post liep bij de start van zijn eigen bedrijf aan tegen de vraag of hij bij zijn aanmelding bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) nu moest kiezen voor bindend of niet-bindend advies. Hij vroeg zich af wat de voor- en nadelen zijn van die keuze, niet alleen voor hem maar ook voor zijn klant. Starters in de financiële dienstverlening worstelen vaker met die keuze bleek tijdens bijeenkomsten van Vereniging EFD Noord. Reden om deze en andere Kifid-vragen voor te leggen aan het panel van deskundigen.

Bij het Kifid, dat sinds 2007 bestaat, kunnen consumenten terecht met klachten over producten van financieel dienst- verleners. Uiteraard pas nadat geprobeerd is de klacht met de financieel dienstverlener tot een goed einde te brengen. Alle banken, verzekeraars en financieel dienstverleners zijn verplicht zich aan te sluiten bij het Kifid. Een bij het Kifid aangesloten financieel adviseur kan er bij voorbaat voor kiezen zich aan een bindend advies te onderwer- pen. Wie zich bindt, gaat akkoord met de gevolgen van een uitspraak. Wie zich niet bindt, kiest voor een eventuele gang naar de rechter. De keuze is vrij. Maar waar kies je nu voor als financieel adviseur, bindend of niet-bindend? Bas de Groot (Kifid) is duidelijk: “De consument moet bij die keuze altijd het uitgangspunt zijn. Door te kiezen voor bindend advies laat je niet alleen zien dat je voor 100% achter je eigen product of advies staat, maar je biedt de consument ook een tweede verzekeringspolis. Als het fout gaat en hij er met jou niet uitkomt, kan hij altijd een klacht indienen bij het Kifid. Zie het als een marketingtool; je bent bereid dat product of jouw dienstverlening te laten toetsen en je gaat akkoord met de uitspraak van het Kifid.”

Thomas Heuperman (D & O) geeft wat tegen- gas. “Als je als financieel adviseur al bij voorbaat akkoord gaat met bindend advies, heeft de consument dan nog wel de mogelijkheid te kiezen voor niet-bindend advies?” De Groot antwoordt bevestigend: “Als de consument kiest voor niet-bindend dan is de uitspraak van het Kifid dus niet-bindend. Kifid neemt altijd de klacht in behandeling, het ligt er wel aan welk traject de klacht ingaat. Is dat het vereenvoudigde traject, dan is het advies niet-bindend. Het merendeel van de banken en verzekeraars hebben bij voorbaat al aangegeven het advies altijd als bindend te aanvaarden. Desondanks is de keuze aan de consument.” Vragensteller Christian Post vraagt zich af waarom die keuze er eigenlijk is. Volgens De Groot heeft dat te maken met de grondwet. “Aansluiting bij het Kifid is verplicht, maar je mag nooit de gang naar de rechter blokkeren. Het verplicht opleggen van bindende adviezen kan dus niet. Vandaar de keuze.”

PREJUDICIËLE VRAAG
Heuperman vraagt zich af of je als consument of adviseur bij niet-bindend advies altijd met- een naar de rechter kan stappen. “De klacht wordt dan opnieuw in behandeling genomen, maar de advocaat neemt natuurlijk wel het advies van het Kifid in de hand mee naar de rechter. De onderliggende vraag is natuurlijk of je wel of niet gelijk hebt”, zegt De Groot. Coen Fledderus (Van Beem De Jong) vult aan: “Het helpt natuurlijk wel bij de rechter als de klacht door het Kifid al is toe- of afgewezen.”

Post vraagt zich af of in sommige gevallen toetsing door een rechter niet beter is voor de consument. “Uiteindelijk krijgt het recht altijd zijn beloop”, betoogt De Groot. “In theorie zou in gelijke gevallen gelijk geoordeeld moet worden. De praktijk wijst echter wel eens iets anders uit. Het voordeel voor de consument is dat het Kifid heel veel expertise binnen de bedrijfstak heeft en dat er voor de consument nauwelijks kosten aan verbonden zijn.”

Fledderus vindt dat laatste echter een schijnvoordeel. “De consument laat zich in zo’n geval vertegenwoordigen door iemand van een ander niveau. Als hij zich laat bijstaan door een advocaat, kan deze al voor hem filteren en de consument tegen zichzelf in bescherming nemen. Een financieel dienstverlener die aangesloten is bij het Kifid laat zich intern dan wel extern vertegenwoordigen. De consument heeft die mogelijkheid niet altijd en wij zijn te duur voor de consument. Daar zou iets op verzonnen moeten worden.” Volgens Heuperman heeft D & O directeur Jurjen Oosterbaan gepleit voor een rechtsbijstandverzekering op elk verzekeringsproduct. Fledderus meent dat het al erg zou schelen als op basis van no cure no pay gewerkt zou kunnen worden. De Groot voert aan dat Kifid indien nodig de consument tegen zichzelf beschermt. “Kifid is weliswaar niet de belangenbehartiger van de consument, maar wij vinden wel dat recht gedaan moet worden aan de klacht van de consument. Allereerst heel goed achterhalen wat de klacht van de consument nu precies is. Dat is ook onze nieuwe zienswijze ten aanzien van klachtbehandeling en vervolgens onafhankelijk oordelen. De bewijslast is van cruciaal belang. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om alles goed vast te leggen.”

MELDEN
Florie Keuning (Bavam) benadrukt dat het ook heel belangrijk is om je al in een heel vroeg stadium bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar te melden als er een klacht bij het Kifid gaat lopen. “Zo kunnen wij de financieel adviseur al bij de schriftelijke rondes bijstaan en indien nodig ook bij de mondelinge behan- deling. En dat doen wij ook als er geen sprake is van aansprakelijkheid.” Heuperman: “En als het niet gemeld wordt?” Keuning: “Dan hoeft het nog altijd niet schadelijk te zijn, alleen als onze belangen daarmee geschaad zouden worden.” Keuning geeft aan dat de Bavam nog nooit in hoger beroep is gegaan tegen een Kifid-uitspraak. “Wij beoordelen dat niet financieel, maar maken een afweging of de uitkomst in hoger beroep anders zou kunnen worden.” Heuperman vraagt zich in dit kader ook nog af of het Kifid laagdrempelig genoeg is voor consumenten om een klacht in te dienen. De Groot: “Er is inderdaad sprake van onge- lijkheid als je kijkt naar het aantal juristen waarmee een verzekeraar kan komen aanzetten ten opzichte van de consument. Het klopt dat die zich inderdaad zeer professioneel laten bijstaan. Vooral bij zaken over beleggingsverzekeringen en effectenzaken komen er vaker juristen bij kijken. Dan is het aan het Kifid om de juiste vragen te stellen en te kijken hoe de bewijslast ligt. Kifid oordeelt onafhankelijk en vraagt indien nodig gericht stukken op en neemt op die wijze de consument aan de hand mee. Wij willen recht doen aan de klacht van de consument. Als de consument gelijk heeft, krijgt hij dat ook. En als hij ongelijk heeft, legt Kifid uit waarom hij ongelijk heeft.”

Zowel Post als Fledderus zouden het toejuichen als toegang tot het Kifid ook mogelijk is voor zzp’ers en het midden- en kleinbedrijf. “Het is nu beperkt tot consumenten, kun je mkb en zzp’ers niet gelijkschakelen met de consument”, vraagt Fledderus. De Groot: “Als het om een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat, doet Kifid dat al. Er blijven natuurlijk altijd grensgevallen. Kifid neemt er geen stand- punt over in. Als de politiek en de branche erom vragen, zal Kifid het doen. Maar tot op heden is er kennelijk nog geen vraag naar.”

PERMANENTE EDUCATIE
De uitspraken van het klachteninstituut vinden steeds vaker de weg naar de (vak)pers. In sommige gevallen stuurt Kifid ook zelf actief uitspraken naar de pers. De vraag komt bovendrijven of in het kader van permanente educatie daar niet nog een rol voor het Kifid is weggelegd. De Groot: “De afweging om de publiciteit te kiezen, is altijd of het voor de consument of voor de sector interessant is. Wij kunnen ook niet altijd het effect meten. Wat wij wel constateren, is dat we naar aanleiding van uitspraken de klachtenstroom over zo’n on- derwerp zien opdrogen.” Keuning geeft aan dat ook zij hun verzekerden nadrukkelijk wijzen op interessante uitspraken van het Kifid. “In onze nieuwsbrieven besteden we daar zeker aandacht aan en op die manier proberen wij ook een beetje bij te dragen aan de opvoeding van de branche.” Heuperman voert nog aan dat het Kifid wellicht onderwerpen kan clusteren zodat je een bepaalde lijn ziet ontstaan. De Groot vraagt zich af of dat een taak van het instituut is. “De uitspraak moet natuurlijk voor zich spreken. Het zou niet goed zijn als wij de uitspraak nog een keer gaan toelichten.”

KEURMERK
Post heeft er voor gekozen om zich te committeren aan bindend advies van het Kifid. “Ik heb dat ook duidelijk omschreven in mijn leveringsvoorwaarden. De praktijk leert echter dat klanten die leveringsvoorwaarden nauwelijks lezen. Is er geen keurmerk mogelijk voor het intermediair dat zich committeert aan bindend advies?”

De Groot wijst in dat kader op de wijze waarop de website Advieskeuze.nl het bindend advies meeneemt in zijn ranking van tussenpersonen. “Het is echt een marketinginstrument. Je staat tenslotte voor je advies.” Heuperman vraagt zich tenslotte nog af of het Kifid wel zo’n goed imago heeft bij de consument. “Sinds kort meten we dat”, zegt De Groot. “Overall heeft men een positief beeld over het Kifid, ondanks, zoals recent, de kritiek van Kassa. Die kritiek is niet nieuw en het Kifid is er hard mee bezig om zaken verder te verbeteren. In ons jaarverslag van 2015 publiceren wij onze visie op klachtbe- handeling. Belangrijk daarbij is dat het Kifid de consument helpt bij het achterhalen van zijn klacht. Dat betekent dat het Kifid gericht vragen stelt om relevante stukken boven tafel te halen. De een roept dat wij altijd voor de consument zijn en de ander vindt dat wij op de hand van verzekeraars zijn. Dat is dus goed, want dat betekent dat wij noch de één noch de ander voortrekken en dat er nooit maar één gelijk heeft.”

Klik hier om het artikel te lezen zoals het is verschenen in am:22 | mei 2016

Onze expertises

  • toezichtwetgeving (waaronder vakbekwaamheid en beloning);
  • bedrijfsovername en portefeuilleoverdracht;
  • verzekeringsrecht en aansprakelijkheidsrecht;
  • arbeidsrecht;
  • samenwerking met aanbieders of tussen intermediairs onderling;
  • nieuwe distributiekanalen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze expertises

Wij stellen de bedrijfsvoering, de klant en het personeel van intermediairs centraal

Bedrijfsovername

  • Due Diligence Onderzoek (DDO)

  • Onderhandelen

  • Contracten opstellen

Geschillen

  • Dekkingsgeschillen

  • Aansprakelijkheidskwesties

  • Aandeelhoudersgeschillen

Financieel toezicht

  • Advies Wft / Bgfo

  • Vergunning

  • Beheerst beloningsbeleid

Contracten

  • Opstellen overeenkomsten

  • Beoordelen (polis) voorwaarden

  • Herschrijven voorwaarden op B1-niveau

  • Gespecialiseerd

    in de financiële branche

  • Advies en begeleiding

    bij aan- of verkoop van een assurantieportefeuille

  • Specifiek

    gericht op het intermediair

  • Klankbord en adviseur

    bij geschillen tussen diverse partijen

Polis Advocaten in

Wilt u meer weten of wilt u persoonlijk kennismaken?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

  • Adres

    Laan van Nieuw Oost-Indië 133C
    2593 BM Den Haag